Σύγκριση Εμφυτευμάτων & Οδοντοστοιχιών

 

implant10

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

 Οι παράγονες που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία της διαδικασίας εμφύτευσης είναι η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα καθώς και αλλαγές στη γενική υγεία του ασθενούς.

Πλεονεκτήματα Εμφυτευμάτων


Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των εμφυτευμάτων σε σύγκριση με τις συμβατικές προσθετικές ( μερική - ολική οδοντοστοιχία κλπ) είναι:

 1. Προστασία των γειτονικών δοντιών από τροχισμό.
 2. Εξαιρετική μάσηση.
 3. Διατήρηση σχήματος προσώπου.
 4. Πρόληψη οστικής απορόφησης
 5. Διατήρηση της αίσθησης της γεύσης συγκριτικά με την οδοντοστοιχία.
 6. Φυσιολογική λεκτική άρθρωση
 7. Τόνωση αυτοπεοίθησης

implant9

Τα εμφυτεύματα χρειάζονται συντήρηση;

 

Όπως και στα φυσικά δόντια ,έτσι και στα εμφυτεύματα απαιτείται η τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής καθώς επίσης και ο τακτικός οδοντιατρικός καθαρισμός με τη χρήση ειδικών ξέστρων υπερήχων.

Επίσης σημαντικό ρόλο στην συντήρηση του εμφυτεύματος για εμάς , είναι η χρήση του laser σκληρών ιστών Er:YAG  αλλά και του διοδικού , όπου με τα ειδικά προγράμματα που έχουν, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο περιεμφυτευματίτιδος.

Με τη σωστή φροντίδα τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων ανέρχονται, σε τουλάχιστον 5ετή βάση, άνω του 98%.

 

Κοντά Οδοντικά Εμφυτεύματα

rescueΣτα πλαίσια της ελάχιστα επεμβατικής εμφυτευματολογίας, στο ιατρείο μας τοποθετούμε εμφυτεύματα κοντά ευρείας διαμέτρου . Τα εμφυτεύματα αυτά είναι ιδανικά για περιοχές όπου η ποσότητα του οστού δεν είναι επαρκής για ένα κανονικού μήκους εμφύτευμα, ή εκεί όπου η ποσότητα είναι αρκετή αλλά είμαστε κοντά είτε στο κάτω φατνιακό νεύρο ή κοντά στο ιγμόρειο.

Ο εργονομικός σχεδιασμός τους είναι τέτοιος ,ώστε όση απώλεια επιφάνειας έχουμε από το μικρό ύψος τους, την κερδίζουμε από την ευρεία διάμετρό τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τελική σταθερότητα αυτών των εμφυτευμάτων να είναι όμοια με αυτών που έχουν τα συνήθη μήκη.

Τα κοντά ευρείας διαμέτρου εμφυτεύματα αποτελούν την εναλλακτική λύση σε πολλές περιπτώσεις, και με αυτά μπορεί να αποφευχθούν εξεζητημένες χειρουργικές τεχνικές. Επίσης με την χρήση των κοντών εμφυτευμάτων ευρείας διαμέτρου , τα οφέλη δεν είναι μονο οικονομικά για τον ασθενή αλλά και αισθητικά μιάς και το αποτέλεσμα είναι πιο άμεσο και σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση των κοντών ευρείας διαμέτρου εμφυτευμάτων είναι:

 • Ταχύτερη και οικονομικότερη αποκατάσταση.
 • Απλή χειρουργική τεχνική τοποθέτησης
 • Το μικρότερο μήκος αντισταθμίζεται από το εύρος του εμφυτεύματος, χωρίς να υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια οστεοενσωμάτωσης του εμφυτεύματος. Επίσης η ευρεία άνω διάμετρος του εμφυτεύματος δίνει καλύτερο προφίλ ανάδυσης, με καλύτερο όχι μόνο αισθητικό αλλά και βιολειτουργικό  αποτέλεσμα της προσθετικής αποκατάστασης. (Μείωση κινδύνου περιεμφυτευματίτιδος)

Αποκάλυψη Εμφυτευμάτων - Προσθετική

 

Αφού γίνει η ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων το εμφύτευμα αποκαλύπτεται και είναι έτοιμο πλέον να δεχτεί την προσθετική εργασία.

Η αποκάλυψη γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με τη χρήση του laser Er-Yag αποφεύγοντας έτσι τη διενέργεια τομής, την αιμορραγία και τη συρραφή του ιστού, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ταχύτερη επούλωση.

implant4

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μία νόσος που αφορά το σύνολο των περιοδοντικών ιστών και συνοδεύεται από οστική απορρόφηση, απώλεια πρόσφυσης καθώς και κινητικότητα των δοντιών , η οποία κυμαίνεται από πολύ μικρή εώς και απώλεια του δοντιού. Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη μιας παραμελημένης και αθεράπευτης ουλίτιδας. 

Η περιοδοντίτιδα πολλές φορές δεν συνοδεύεται από πόνο ή άλλα συμπτώματα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι η σωστή θεραπεία των περιοδοντικών νόσων;

Η πρόληψη αλλά και η διατήρηση σε στάσιμη κατάσταση της περιοδοντικής νόσου είναι σημαντική για την μακρόχρονη διατήρηση των οδοντικών αποκαταστάσεων, των φυσικών δοντιών καθώς και της γενικής υγείας καθότι αυτή συνδέεται με καρδιακές παθήσεις ,εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, οστεοπόρωση και αναπνευστικές παθήσεις.Η καλύτερη άμυνα απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους είναι πρωτίστως η σωστή στοματική υγιεινή και ο περιοδικός έλεγχος από τον οδοντίατρο.Η θεραπεία των περιοδοντικών νόσων στο ιατρείο μας πραγματοποιείται με την εφαρμογή υπερήχων αλλά και ακτίνων laser.

periodontitis

Πιο συγκεκριμένα, το laser Er-Yag χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ουλίτιδας καθώς και της περιοδοντίτιδας καταστρέφοντας τα παθογόνα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία τους, ενώ παράλληλα η ενέργεια η οποία εκλύεται συμβάλλει στην ανάπλαση τόσο των μαλακών ιστών όσο και του οστού.Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί διάνοιξη κρημνού για την απομάκρυνση του κοκκιώδους ιστου, όπου η χρήση του laser Er-Yag σε αντίθεση με τη συμβατική τεχνική  χρήσης ξέστρων χειρός κάνει τη διαδικάσια ταχύτερη και αποτελεσματικότερη.Επιπρόσθετα μπορεί να απαιτηθεί η χρήση μοσχευμάτων.

Όσον αφορά το διοδικό laser χρησιμοποιείται κυρίως για την αποστείρωση των θυλάκων.

Η ακτινοβολία laser ανήκει στο ορατό και το υπέρυθρο φάσμα φωτός, δηλαδή είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία και κατά συνέπεια είναι ασφαλής για τους ιστούς.

Ο τρόπος με τον οποίο η ακτινοβολία laser επιδρά σε κυτταρικό επίπεδο είναι ο εξής:

Η εφαρμογή συσκευών laser συνεπάγεται την προσφορά ενέργειας, η οποία προσλαμβάνεται από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων, τα οποία αποτελούν το ‘’εργοστάσιο’’ παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Ως αποτέλεσμα τα μιτοχόνδρια παράγουν περισσότερο ΑΤΡ, το οποίο είναι το ‘’ενεργειακό νόμισμα’’ του κυττάρου. Το ΑΤΡ χρησιμοποιείται από κύτταρα των μαλθακών ιστών(ινοβλάστες) και των σκληρών ιστών(οστεοβλάστες, πρόδρομα μεσεγχυματικά κύτταρα), καθώς και από κύτταρα του ανοσιακού συστήματος(μακροφάγα, λεμφοκύτταρα), με σκοπό την αύξηση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίησή τους. Αυτό συνεπάγεται την ανάπλαση, την αναγέννηση και την επούλωση των ιστών!

 

Ειδικά στην θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδος το laserEr:YAG αποτελεί τη μοναδική λύση καθότι είναι άθερμο, μειώνει το μικροβιακό φορτίο, προσφέρει       πρόσβαση στην περιοχή και δεν έρχεται σε επαφή με τις σπείρες του εμφυτεύματος.

ΒΙΟΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ:Θετική επίδραση στην παραγωγή αυξητικών παραγόντων, κυτταρικής διαφοροποίησης, κυτταρικής κινητικότητας και κυτταρικού πολλαπλασιασμού μέσω δράσης στα μιτοχόνδρια. Αυτό οδηγεί σε ενίσχυση της επούλωσης. Επίσης παρατηρείται τάση αύξησης των επιπέδων της αλκαλικής φωσφατάσης η οποία συνεπάγεται διαφοροποίηση των κυττάρων του περριριζίου. Παρατηρείται ακόμα παραγωγή οστεϊνης και οστού.

 

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ LASER ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ!

 Αναφορικά με την εφαρμογή της ακτινοβολίας laser Er:YAG  στην περιοδοντολογία αυτή προσφέρει τα εξής:

 • Σημαντική μείωση του μικροβιακού φορτίου
 • Χαλάρωση υποουλικής τρυγίας με αποτέλεσμα την ευκολότερη απομάκρυνσή της
 • Απολύμανση ρίζας
 • Αποεπιθηλιοποίηση του εσωτερικού τοιχώματος του θυλάκου
 • Δημιουργία και σταθεροποίηση αιματικού θρόμβου με συνέπεια την ταχύτερη επούλωση και ανάπλαση  οστικoύ και ιστικού ιστού.

Η μηχανική θεραπεία μόνη πολλές φορές αποτυγχάνει λόγω:

 • Της παρουσίας θυλάκου(ειδικά μεγάλου βάθους και στενού)
 • Της ύπαρξης τρυγίας σε δυσπρόσιτες περιοχές(π.χ περιοχή διχασμού των ριζών)
 • Της διείσδυσης των περιοδοντοπαθογόνων μικροοργανισμών στους περιοδοντικούς ιστούς και τα βαθύτερα στρώματα των οδοντινοσωληναρίων
 • Της αποθήκευσης μικροβίων στην οστεϊνη/οδοντίνη της ρίζας(‘’reservoir’’ μικροβίων) που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στον επαναποικισμό και στην επαναλοίμωξη της περιοχής.

 

 

Ποια διαδικασία ακολουθείται για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;

Πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων προηγείται λεπτομερής κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος καθώς και εκτίμηση του οδοντιατρικού και ιατρικού ιστορικού του ασθενούς προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνική.

Ουσιαστικά η διαδικασία της τοποθέτησης δεν είναι πολύπλοκη.Γίνεται στο οδοντιατρείο με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και υπό την τήρηση άσηπτων συνθηκών.

Το εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στο οστό.Στη συνέχεια καλύπτεται πλήρως από τα ούλα καθώς αυτά επαναφέρονται στην αρχική τους θέση και παραμένει καλυμμένο έως ότου ολοκηρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις παράλληλα με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να απαιτηθεί η χρήση μοσχευμάτων οστικών ή και μαλακών ιστων. Σε περιστατικά όπου δεν υπάρχει οστική επάρκεια (στην άνω γνάθο) μπορεί να απαιτηθεί ανύψωση ιγμορείου (κλειστή ή ανοιχτή μέθοδος).

Για τη μεταβατική αυτή περίοδο, ο οδοντίατρος κατασκευάζει και τοποθετεί μια προσωρινή προσθετική εργασία κυρίως για αισθητικούς λόγους.

implant3

Τι είναι η ουλίτιδα;

plaqueΗ ουλίτιδα είναι μία φλεγμονή των ούλων στην οποία παρατηρείται ερυθρότητα , διόγκωση, ευαισθησία και αιμορραγία των ούλων. Ο κύριος παράγοντας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ουλίτιδας είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα καθώς και η εναπόθεση τρυγίας. Προδιαθεσικοί και επιβαρυντικοίπαράγοντες αποτελούν: λανθασμένες οδοντιατρικές εργασίες ( σφραγίσματα , γέρφυρες, στεφάνες) , ψυχικά ερεθίσμτα και stress, κάπνισμα, νοσήματα του αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές (κύηση, λήψη αντιλληπτικών). φάρμακα, σακχαρώδης διαβήτης κ.α

 

Θεραπεία ουλίτιδας

Για την θεραπεία της ουλίτιδας απαιτούνται:

 • Άρση των αιτιών που την προκάλεσαν
 • Οδοντιατρικός καθαρισμός με τη χρήση υπερήχων , αποξέσεων καθώς και laser (Er:YAG, διοδικό)
 • Πιθανή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του μικροβιακού παράγοντα.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;

Πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων προηγείται λεπτομερής κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος, καθώς και εκτίμηση του οδοντιατρικού και ιατρικού ιστορικού του ασθενούς προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνική.

implant3Ουσιαστικά η διαδικασία της τοποθέτησης δεν είναι πολύπλοκη.Γίνεται στο οδοντιατρείο με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και υπό την τήρηση άσηπτων συνθηκών.

Το εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στο οστό.Στη συνέχεια καλύπτεται πλήρως από τα ούλα καθώς αυτά επαναφέρονται στην αρχική τους θέση και παραμένει καλυμμένο έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις παράλληλα με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να απαιτηθεί η χρήση μοσχευμάτων οστικών ή και μαλακών ιστων. Σε περιστατικά όπου δεν υπάρχει οστική επάρκεια (στην άνω γνάθο) μπορεί να απαιτηθεί ανύψωση ιγμορείου (κλειστή ή ανοιχτή μέθοδος).

Για τη μεταβατική αυτή περίοδο, ο οδοντίατρος κατασκευάζει και τοποθετεί μια προσωρινή προσθετική εργασία κυρίως για αισθητικούς λόγους.

 

 

 

Υποκατηγορίες

Σελίδα 1 από 3

Επικοινωνία

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Επικοινωνία

Μιχαλακοπούλου 86

1ος Όροφος  

11528, Αθήνα          

Τηλ: 210 7789869    

Fax: 210 7473805

Αναζήτηση


Χάρτης