ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ


Η περιοδοντίτιδα είναι μία νόσος που αφορά το σύνολο των περιοδοντικών ιστών και συνοδεύεται από οστική απορρόφηση, απώλεια πρόσφυσης καθώς και κινητικότητα των δοντιών , η οποία κυμαίνεται από πολύ μικρή εώς και απώλεια του δοντιού. Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη μιας παραμελημένης και αθεράπευτης ουλίτιδας. 

Η περιοδοντίτιδα πολλές φορές δεν συνοδεύεται από πόνο ή άλλα συμπτώματα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι η σωστή θεραπεία των περιοδοντικών νόσων;

Η πρόληψη αλλά και η διατήρηση σε στάσιμη κατάσταση της περιοδοντικής νόσου είναι σημαντική για την μακρόχρονη διατήρηση των οδοντικών αποκαταστάσεων, των φυσικών δοντιών καθώς και της γενικής υγείας καθότι αυτή συνδέεται με καρδιακές παθήσεις ,εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, οστεοπόρωση και αναπνευστικές παθήσεις.Η καλύτερη άμυνα απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους είναι πρωτίστως η σωστή στοματική υγιεινή και ο περιοδικός έλεγχος από τον οδοντίατρο.Η θεραπεία των περιοδοντικών νόσων στο ιατρείο μας πραγματοποιείται με την εφαρμογή υπερήχων αλλά και ακτίνων laser.

Πιο συγκεκριμένα, το laser Er-Yag χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ουλίτιδας καθώς και της περιοδοντίτιδας καταστρέφοντας τα παθογόνα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία τους, ενώ παράλληλα η ενέργεια η οποία εκλύεται συμβάλλει στην ανάπλαση τόσο των μαλακών ιστών όσο και του οστού.Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί διάνοιξη κρημνού για την απομάκρυνση του κοκκιώδους ιστου, όπου η χρήση του laser Er-Yag σε αντίθεση με τη συμβατική τεχνική  χρήσης ξέστρων χειρός κάνει τη διαδικάσια ταχύτερη και αποτελεσματικότερη.Επιπρόσθετα μπορεί να απαιτηθεί η χρήση μοσχευμάτων.

Όσον αφορά το διοδικό laser χρησιμοποιείται κυρίως για την αποστείρωση των θυλάκων.

Η ακτινοβολία laser ανήκει στο ορατό και το υπέρυθρο φάσμα φωτός, δηλαδή είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία και κατά συνέπεια είναι ασφαλής για τους ιστούς.

Ο τρόπος με τον οποίο η ακτινοβολία laser επιδρά σε κυτταρικό επίπεδο είναι ο εξής:

Η εφαρμογή συσκευών laser συνεπάγεται την προσφορά ενέργειας, η οποία προσλαμβάνεται από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων, τα οποία αποτελούν το ‘’εργοστάσιο’’ παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Ως αποτέλεσμα τα μιτοχόνδρια παράγουν περισσότερο ΑΤΡ, το οποίο είναι το ‘’ενεργειακό νόμισμα’’ του κυττάρου. Το ΑΤΡ χρησιμοποιείται από κύτταρα των μαλθακών ιστών(ινοβλάστες) και των σκληρών ιστών(οστεοβλάστες, πρόδρομα μεσεγχυματικά κύτταρα), καθώς και από κύτταρα του ανοσιακού συστήματος(μακροφάγα, λεμφοκύτταρα), με σκοπό την αύξηση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίησή τους. Αυτό συνεπάγεται την ανάπλαση, την αναγέννηση και την επούλωση των ιστών!

Ειδικά στην θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδος το laserEr:YAG αποτελεί τη μοναδική λύση καθότι είναι άθερμο, μειώνει το μικροβιακό φορτίο, προσφέρει       πρόσβαση στην περιοχή και δεν έρχεται σε επαφή με τις σπείρες του εμφυτεύματος.

ΒΙΟΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ:Θετική επίδραση στην παραγωγή αυξητικών παραγόντων, κυτταρικής διαφοροποίησης, κυτταρικής κινητικότητας και κυτταρικού πολλαπλασιασμού μέσω δράσης στα μιτοχόνδρια. Αυτό οδηγεί σε ενίσχυση της επούλωσης. Επίσης παρατηρείται τάση αύξησης των επιπέδων της αλκαλικής φωσφατάσης η οποία συνεπάγεται διαφοροποίηση των κυττάρων του περριριζίου. Παρατηρείται ακόμα παραγωγή οστεϊνης και οστού.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ LASER ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ!

 Αναφορικά με την εφαρμογή της ακτινοβολίας laser Er:YAG  στην περιοδοντολογία αυτή προσφέρει τα εξής:

  • Σημαντική μείωση του μικροβιακού φορτίου
  • Χαλάρωση υποουλικής τρυγίας με αποτέλεσμα την ευκολότερη απομάκρυνσή της
  • Απολύμανση ρίζας
  • Αποεπιθηλιοποίηση του εσωτερικού τοιχώματος του θυλάκου
  • Δημιουργία και σταθεροποίηση αιματικού θρόμβου με συνέπεια την ταχύτερη επούλωση και ανάπλαση οστικoύ και ιστικού ιστού.

Η μηχανική θεραπεία μόνη πολλές φορές αποτυγχάνει λόγω:

  • Της παρουσίας θυλάκου(ειδικά μεγάλου βάθους και στενού)
  • Της ύπαρξης τρυγίας σε δυσπρόσιτες περιοχές(π.χ περιοχή διχασμού των ριζών)
  • Της διείσδυσης των περιοδοντοπαθογόνων μικροοργανισμών στους περιοδοντικούς ιστούς και τα βαθύτερα στρώματα των οδοντινοσωληναρίων
  • Της αποθήκευσης μικροβίων στην οστεϊνη/οδοντίνη της ρίζας(‘’reservoir’’ μικροβίων) που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στον επαναποικισμό και στην επαναλοίμωξη της περιοχής.
Επικοινωνία

Οδοντιατρικό Κέντρο Σουλτάτη


ΑΘΗΝΑ

Μιχαλακοπούλου 86
ΤΚ. 11528, Αθηνα
2107789869
2107711894ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Αποδήμων Ευρυτάνων 13
ΤΚ. 36100, Καρπενήσι
Τ. 2237023666
gs@soultatisdental.grΠληροφορίες

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Λαμπερά Χαμόγελα

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

CHANGING LIVES
Βρείτε μας!

Τα νέα μας

Δείτε ενδιαφέροντα περιστατικά και τα νέα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςCopyright 2019 GSD. All rights reserved. Powered by Georgios Kouratiadis